Satın Alma 👆🏻

Dikişe Nereden Başlamalı?

Merhabalar Herkese,
Şu anda bu yazıyı heyecanla ve hevesle okuyan dikişseverleri görür gibiyim :)
Blogu takip edip dikişe başlayan ve nasıl nereden başlayacağını soran o kadar mesaj aldım ki, şart oldu bu yazı.

Öncelikle bir dikiş makinamız ve ziyan etmeye kıyacağımız bolca kumaşımız olacak. Ziyan diyorum çünkü kursa gitmeden deneyerek biraz ziyan etmemek veya istediğimiz sonucu elde etmek ilk seferlerde zor olabilir. Pes edip üzülecek miyiz? Kesinlikle hayır.



Sonra belli malzemelerimiz olacak: Toplu iğneler, kumaş makası (sadece kumaş kesin), parşömen kağıdı, mezura, cetvel, karbon kağıdı ve rulet (çizgileri arkaya aktarmak için), isteğe bağlı riga seti, iplikler.

Bu yazı malzemelerden ziyade model seçimi için aslında.

Ne tür modellerle başlamalıyız?
İlk olarak ne dikmemelisiniz? -Ceket, manto, manşetli, yakalı gömlekler, bol pilili etekler gibi detay isteyen modellerden uzak durun. Onlara da sıra gelecek tabi. Ama biraz zamanı var. Kumaş olarak, ipekli, şifon gibi kayan kesmesi uğraştıran kumaşlara da bakmayın. Penye-jarse gibi makinanızın ilk başta dikip dikmediğini bilemediğiniz kumaşlara da biraz sonra bakabilirsiniz.

Burda dergisinden dikecekseniz tek noktalı modeller dikişe yeni başlayanlar içindir. 2 nokta biraz uğraştırsa da yapabilirsiniz ama ötesine şimdilik bakmayın. A pili etekler, çan etekler, kolsuz düz jileler ve pratik kesim kıyafetlerle başlayabilirsiniz. Google amcaya pratik kesim giysi-dikiş gibi şeyler yazdığınızda benim ve arkadaşlarımın benzer paylaşımlarını göreceksiniz. Kumaş olarak da en kolay kesilip dikileni kot gibi tok duran kaymayan kumaşlar seçilebilir. Gabardin, poplin, kanvas da olabilir.

ÖZETLE
1. Cesur olun, mutlaka başlayın, içinizdeki dikişseveri serbest bırakın.
2.En kolay ve en çabuk yapılabilecek modelle başlayın, yoksa hayal kırıklığıyla başa çıkmak zor olacaktır.
3. Hayal kırıklığına uğramayın, mutlaka ilk başlarda sorun çıkar, tecrübeyle sabittir ;)
4.Doğru kumaş doğru model olması önemli, kumaşları yıkamadan da kullanmayın.
5. Eğer diktiğiniz şey bir şeye benzemediyse kimseye söylemeden çöpe atın ve oradan sessizce uzaklaşın....





KEYİFLİ DİKİŞLER...

NOT: Sorulan sorular ışığında aklıma gelen bunlar, sorularınız olursa yazıya ekleme yapıp detaylandıracağım. 

Yorumlar

  1. Nebihan hanım inanamıyorum :)) üzerime o kadar alındım ki yazınızı sanki benim için yazmışsınız, yok yok gerçekten benim için, evet.. :))) sizi şimdi dahada çok seviyorum ve çoook teşekkür ediyorum. Dikiş makinemi yeni aldım daha açmadım bile o kadar yeniyim yani bu işte. uzun zamandır o kolay dikiş türünden kelimeleri google'a yazıp duruyorum tabii sizin sitenizi zaten söylemiyorum bile, iş arasında bile kaçamak yapıp bakıyorum :) tüyolar bizim için çok faydalı olacak o kadar çok proje varki kafamda ama nasıl hayata geçer bilemiyorum doğrusu. nedense ilk merak ettiğim şey ise burda kalıplarının bedenimize uyarlanmasıyla ilgili bir yazınız vardı vakit tekrar hatırlatırsanız çok mutlu olurum...tekrar tekrar teşekkürler ve sevgiler şimdilik, oğluşada size de.

    YanıtlaSil
  2. heveslendirici, bilgilendirici güzel bir yazı olmuş. özellikle 5.maddeye bayildim. Ben yıllar yıllar önce okulunda okuduğum halde ara verince ince detaylara elim yakışmıyor şimdi, benimde telef ettiğim kumaşlarım vardır. Yeni başlayanlara kolay gelsin diyelim.

    YanıtlaSil
  3. teşekkürler... inşallah sizin kadar iyi bir dikiş sever olurum :D

    YanıtlaSil
  4. adım hülya nebihan hanım eşimin adı çıkıyor yanılmayın :) sevgiler

    YanıtlaSil
  5. dikişe merakım vardı halk eğitimin kurslarına başladım çok güzel gidiyor verdiğiniz bilgiler çok güzel

    YanıtlaSil
  6. Bende cok faydali buldum yazinizi. Tesekkurler. Dikis makinesi markasi ile ilgili tavsiyeniz ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Singer olmasın ilk tavsiyem.
      Tek seferde ilik açarsa en güzeli.
      Kalın kumaşları dikebilsin.
      Pfaff olmadı janome benim tavsiyem.

      Sil
    2. Janomenin 1008 modeli fiyat olarak uygun gibi. Yalniz 4 adimda ilik aciyor. Birde423s diye bir modeli var. Bu tek adimda aciyor. Dikise yeni baslayacak biri olarak sizce ilki yeterli olurmu. Rica etsem ozelliklerine baksaniz. Ve birde pfaff olursa hangi modelini tavsiye edersiniz. Benim 400-500 tl ayirdigim bir para var bu ise. Simdiden cook tesekkurler. Bebisinizi opuyorum

      Sil
    3. Tr1008 sizin icin yeterli olur 423s detaylı çok iyi bir makine. Pfaff hobby 1142 kullanıyorum o da 423s ile yakın fiyatları.

      Sil
    4. Teşekkürler ilginize :)

      Sil
  7. Bu yazı gerçekten güzel olmuş benim gibi evde kendi başına dikiş öğrenmek isteyenler için benimde kimseye sezdirmeden çöpe attığım şeyler oldu buda acemilik ışte kumaş seçimi çok önemli ılk başlayanlar icin

    YanıtlaSil
  8. çok güzel bilgiler veriyorsunuz.overlok makinesi hakkında post yapar mısınız ? siz overlokdan memnun musunuz?almayı düşünüyorum da bugünlerde.tşk

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel şimdilik memnunum 4 iplik dikişi güzel hem dikip hem temizlemesi iyi. Ses fazla çıkmıyor, ip takması çok zor değil.

      Sil
  9. cevabı bekleyemeden aynı siteden aldım:) teşekkürler güle güle kullanalım inş.

    YanıtlaSil
  10. Neden singer onermediginizi çok merak ettim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim değil satıcıların ve tamircilerin genel önerisi bana, singer makinem vardı ve belki de 5 farklı tamirciye gitti defalarca. Hepsi aynı şeyi söyledi, eski kalitede değil ve oyuncak gibi dediler. Daha çok arıza gösteriyor, 1-2 model dışına alınmaz demişlerdi. Eski Yoknazlara iyi diyorlardı ama onlar da 10 sene öncesinin üretimi olanlar.

      Sil
  11. Yazınıza bayıldım bende dikişe yeni başladım ama makınem singer ama işime yarıyor işallah ilerde sorun çıkartmaz . :)

    YanıtlaSil
  12. merhaba,sizinle bu gun tanıştım,yeni başlayanlardanım,yazınız beni güldürdü ,çok hosuma gitti,ben internette pek bişeyler takip etmem ama sizin takip et linkinizi tebessüm ederek tıkladım,10 yasında kızım var,pratık cocuk kıyafetlerı de beklerim,tesekkurler

    YanıtlaSil
  13. Nebihan hanım bende yeni başlıcam bir makine almak istiyorum janome ve pfaff önerisinde bulunmuşsunuz ama özellikde öncelik ne olmalı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütçeniz ve kullanış amacınız önemli burda, iki Maral’dan veya başka markalardan da olsa piko değil dikiş ağırlıklı makinelere bakmalısınız amacınız dikiş ise. Zigzag ve ilik açma özelliği olmalı, kalın kumaşları dikip dikmediğinden emin olun yazar zaten özelliklerde.

      Sil

Yorum Gönder

İletişim için themarmara86@gmail.com adresine mail atabilirsiniz.

Arşiv

Daha fazla göster

Toplam Görüntüleme

Etiketler

Daha fazla göster

Kimler Online?

TAKİP TAKİP